VR (Virtual Reality) är en datateknisk enhet som förhöjer inlevelsen i virtuella miljöer. VR-spel till PC blir allt populäre och 2016 var virtuella glasögon årets julklapp. Var kommer denna omdanande teknologi från? Virtuell verklighet har funnits i enklare former i över 100 år, fast det var viktiga milstolpar på 1960- och 70-talet som utformade virtuell verklighet på det sätt vi känner igen det mest på.Virtuell verklighet blev först tillgängligt för allmänheten genom spelindustrin i början av 1990-talet, i form av arkadspel och Nintendo Virtual Boy som var den första spelkonsolen att använda 3D-stereoskopisk grafik. Dock hade konsolen för många brister och tekniken hamnade i skymundan – tills för några år sedan. Idag är virtuell verklighet en marknad som växer så det knakar! Nu finns gott om VR-spel till PC.

The Talos Principle VR

The Talos Principle VR (2017) är en virtuell verklighetsversion av Croteams kritikerrosade pusselspel The Talos Principle (2014). Spelet är ett äventyrs- och pusselspel i förstapersonsperspektiv där spelet kretsar kring filosofiska element och utmanande pussel. Spelet låter dig utforska en icke-linjär värld där du löser pussel på ditt eget sätt. Om du redan spelat första versionen kommer VR-versionen fördjupa din visuella upplevelse i spelets vackra trädgård.

Skyrim VR

Skyrim (2011) kräver knappast en längre introduktion eftersom Skyrim tillhör en av de största och mest populära äventyrsspelen idag. Just därför är det självklart att en virtuell verklighetsversion av spelet nyligen lanserats – Skyrim VR (2018). VR-versionen stödjer Oculus Rift och HTC Vive. Även om spelet inte är designat för VR från grunden är det värt att återuppleva och dyka in i denna storslagna äventyrsvärld.

Batman: Arkham VR

Batman: Arkham VR (2017) är, till skillnad mot tidigare nämnda speltitlar, ett spel som är exklusivt gjort för virtuell verklighet. Det är en del av spelserien Batman: Arkham. I den här delen får vi uppleva hur det är att uppleva Gotham City från Batmans egna ögon i ett helt nytt Arkham-mysterium. Dessutom kompletterar Batman: Arkham VR spelserien genom att innehålla mer detektivarbete och mindre våld.